Hoofdpijn

Hoofdpijn kent vele oorzaken en vele variaties: migraine, spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek, cluster hoofdpijn en ga zo maar door. Hoofdpijnklachten komen veel voor bij mensen met duizeligheidsklachten en na een ongeval: whiplash of hersenschudding. Niet alleen is het een hele diagnostische klus om de verschillende hoofdpijnen van elkaar te onderscheiden, het wordt nog ingewikkelder doordat er meerdere oorzaken en factoren tegelijk kunnen spelen.

Daarom vinden wij het van groot belang om het zenuwstelsel grondig uit te testen. Pas dan kunnen we een gericht behandelplan opstellen. Wist je bijvoorbeeld dat problemen met het evenwichtsapparaat (ook bekend als vestibulair systeem) en problemen in de nekspieren en -gewrichten hoofdpijn kunnen veroorzaken? Zelfs het kaakgewricht kan een belangrijke factor zijn. Maar hoofdpijn kan ook te maken hebben met voedingskeuzes, zoals misschien wel bekend is bij migraine. Een accuraat overzicht van deze factoren is hier te downloaden: Migraine triggers

Veel factoren dus die wij allemaal in kaart proberen te brengen. Een van de belangrijkste aspecten is volgens ons de samenwerking tussen de nek, het evenwichtsapparaat en de oogspieren. De beweging van de ogen wordt immers mede gecontroleerd door het evenwichtssysteem. Door training kan de afstemming van deze verschillende factoren verbeteren en dat kan een flink verschil maken in de hoofdpijnklachten. Onderstaand een klein beetje meer over hoofdpijn en oogmotoriek.

Hoofdpijn en oogmotoriek

Heb je vaak last van hoofdpijn wanneer je ingespannen bezig bent met computerwerk, lezen of TV-kijken? Dat kan te maken hebben met je ogen. Als het alleen je zicht is kan een bril de oplossing zijn. Maar de hoofdpijn kan ook te maken hebben met overbelasting van de oogspieren. Deze overbelasting is een bekend fenomeen en kan voortkomen uit het niet goed samenwerken van de ogen.

Als dit voorkomt bij dichtbij zien dan is er nogal eens sprake van convergentie insufficiëntie: de ogen hebben dan moeite om gelijkmatig naar binnen te komen (“scheel kijken”). Vermoeide ogen (asthenopie) komt vaak voor bij mensen die veel achter de computer zitten. Functioneel neurologische training van de oogmotoriek kan hierin helpen tegen hoofdpijnklachten die verband houden met je ogen.

Oogtraining

Wij gebruiken al enige tijd met veel succes het oefenprogramma HTS voor het trainen van de oogspieren en het verbeteren van de oogmotoriek. Zowel voor volwassenen als voor kinderen (als onderdeel van ons Neuro4kids-programma). HTS is een digitaal oefenprogramma dat thuis kan worden gedaan en dat tot doel heeft de motoriek van de ogen te verbeteren.

Onze behandelaars maken veel gebruik van oogoefeningen. Er zijn veel verschillende soorten oogbewegingen. Het is belangrijk dat die allemaal goed uitgevoerd kunnen worden.

Voorbeelden van oogbewegingen:

  • sprongbewegingen
  • volgbewegingen
  • divergentie
  • convergentie
  • reflexmatige oogbewegingen.

Vooral de convergentie en sprongbewegingen zijn van belang bij het dagelijks functioneren. Denk aan lezen, computerwerk, op de telefoon kijken, enzovoort). Vaak kunnen dergelijke oogbewegingen verbetert worden met “low-tech” oplossingen.

Bij hardnekkigere klachten kunnen onze chiropractoren aanraden om HTS-software aan te schaffen en hiermee thuis op de computer te trainen. Met deze software voor ogen kan heel gericht worden getraind op convergentie en divergentie en van het 3D zien. De resultaten zijn meestal heel goed en sommige patiënten hebben ook hun leessnelheid en leesbegrip flink verbetert door training met HTS-software. Uit de praktijk blijkt dat oogtraining met deze software kan bijgedragen aan het verminderen van hoofdpijn.

Overbelaste oogspieren? Doe zelf een test.

Heb je last van hoofdpijn en denk je dat er sprake is van overbelasting van je ogen of van vermoeide ogen? Vul dan de vragenlijst in, zodat we kunnen beoordelen of een oogtraining zinvol is.

Ga naar vragenlijst “Gezichtsvermogen screening volwassenen
Deze kun je online invullen.


Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.