Dystonie verwijst naar een verstoring in de spiertonus (tonus=spanning). De betrokken spier(groepen) gaat hierbij een overactiviteit laten zien waardoor het betroffen lichaamsdeel in een “spasme” gaat. Het gaat hierbij echter niet om een spierziekte maar om een verstoord neurologisch signaal naar de spier toe. Immers een spier die geen neurologisch signaal krijgt doet niets uit zichzelf.

Wilt u een persoonlijk behandelplan laten maken?

Je kunt eenvoudig een persoonlijk behandelplan bij ons aanvragen via ons contactformulier. Wij zullen dan spoedig met je opnemen om een afspraak in te plannen.

Vraag je plan aan

Wat is cervicale dystonie?

Cervicale dystonie verwijst naar verstoring van de nekspierspanning en komt in verschillende variaties voor waarbij het hoofd een niet neutrale positie inneemt (scheefstand van de nek = torticollis). Tot circa 10 jaar geleden was het algemene idee dat de oorzaak van cervicale dystonie lag in de dieper gelegen kernen in ons brein; de basale kernen. Hoewel deze zeker betrokken zijn is er door talloze onderzoeken inmiddels duidelijk geworden dat dit zeker niet de enige factor is. Nieuwe inzichten duiden naast verstoringen in oogmotorische werking ook op problemen in de vestibulaire informatie verwerking. Bijzonder? Misschien eigenlijk wel logisch als we het op de volgende sterk vereenvoudigde manier bekijken; op basis van de prikkels die het evenwichtsapparaat krijgt bepaalt het brein de balans tussen links en rechts. Als dat verstoord raakt dan verandert de perceptie van wat centraal is en positioneert het brein het hoofd in de nieuwe scheve stand. De visuele input is hier echter nog niet mee in overeenstemming en dus corrigeert het brein dit weer. Er bestaat dan een conflict tussen twee verschillende bronnen van informatie en dat kan leiden tot dysregulatie van de spierspanning; cervicale dystonie.

Wij ondersteunen je graag

Niet iedere vorm van dystonie zit op dezelfde manier in elkaar. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je last hebt van spasmodische torticollis. Wanneer er aanwijzingen te vinden zijn dat de informatieverwerking van vestibulaire input en oogmotorische capaciteit niet accuraat verlopen dan kunnen wij middels gerichte training wellicht helpen bij het verminderen van klachten. Wanneer je contact opneemt met de professionals van Chiropractie Harderwijk, vertellen wij je graag meer over alle mogelijkheden. Heb je een vraag over andere klachten, zoals migraine of spanningshoofdpijn? Ook dan kun ons gerust contacteren. Dit doe je via 0341 – 46 05 45 of door het invullen van ons online contactformulier.