Migraine behandeling

Voor een migraine behandeling, en de behandeling van diverse andere soorten hoofdpijn, zit je bij ons goed. In onze praktijk hebben wij ruime ervaring met diverse vormen van hoofdpijn en stellen wij graag samen met jou een geschikt behandelplan op. Weet je niet zeker van welke soort hoofdpijn je last hebt? Lees dan verder!

Oorzaken van migraine en de behandeling

Hoofdpijn kent vele oorzaken en variaties, zoals migraine, spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek en cluster hoofdpijn. Hoofdpijn komt veel voor bij mensen met duizeligheidsklachten en na een ongeval: een whiplash of een hersenschudding. Het onderscheiden van verschillende hoofdpijnen is een hele diagnostische klus, vooral omdat er meerdere oorzaken en factoren tegelijk kunnen spelen. Daarom vinden wij het van groot belang om het zenuwstelsel grondig uit te testen. Pas dan kunnen we een gericht behandelplan opstellen. Wist je bijvoorbeeld dat problemen met het evenwichtsapparaat (ook bekend als vestibulair systeem) en problemen in de nekspieren en gewrichten hoofdpijn kunnen veroorzaken? Zelfs het kaakgewricht kan een belangrijke factor zijn. Maar hoofdpijn kan ook te maken hebben met voedingskeuzes, zoals misschien wel bekend is bij migraine. Er zijn daarom ook diverse migraine triggers, waar we bij een behandeling aandacht aan besteden.

Hoofdpijn en migraine verhelpen met behandeling

Een van de belangrijkste aspecten van het verhelpen van hoofdpijn is volgens ons de samenwerking tussen de nek, het evenwichtsapparaat en de oogspieren. De beweging van de ogen wordt immers mede gecontroleerd door het evenwichtssysteem. Door training kan de afstemming van deze verschillende factoren verbeteren en dat kan een flink verschil maken in de hoofdpijnklachten. Heb je bijvoorbeeld vaak last van hoofdpijn wanneer je ingespannen bezig bent met computerwerk, lezen of TV kijken? Dit kan tevens te maken hebben met je ogen. Als het alleen je zicht, is kan een bril de oplossing zijn. Maar de hoofdpijn kan ook te maken hebben met overbelasting van de oogspieren. Deze overbelasting is een bekend fenomeen en kan voortkomen uit het niet goed samenwerken van de ogen. Als dit voorkomt bij dichtbij zien dan is er nogal eens sprake van convergentie insufficiëntie: de ogen hebben dan moeite om gelijkmatig naar binnen te komen. Vermoeide ogen (asthenopie) komt vaak voor bij mensen die veel achter de computer zitten. Functioneel neurologische training van de oogmotoriek kan helpen tegen hoofdpijnklachten die verband houden met je ogen.

Oogtraining voor het verhelpen van hoofdpijn

Chiropractie Harderwijk gebruikt al enige tijd met veel succes het oefenprogramma HTS voor het trainen van de oogspieren en het verbeteren van de oogmotoriek. Dit is een behandeling voor hoofdpijn of migraine. Zowel voor volwassenen als voor kinderen (als onderdeel van ons Neuro4kids-programma). HTS is een digitaal oefenprogramma dat thuis kan worden gedaan en dat tot doel heeft de motoriek van de ogen te verbeteren. Onze behandelaars maken veel gebruik van oogoefeningen. Er zijn veel verschillende soorten oogbewegingen, het is belangrijk dat die allemaal goed uitgevoerd kunnen worden. Voorbeelden van oogbewegingen zijn:

  • Sprongbewegingen
  • Volgbewegingen
  • Divergentie
  • Convergentie
  • Reflexmatige oogbewegingen

Vooral de convergentie en sprongbewegingen zijn van belang bij het dagelijks functioneren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezen, computerwerk en op de telefoon kijken. Vaak kunnen dergelijke oogbewegingen verbeterd worden met “low-tech” oplossingen. Bij hardnekkigere klachten kunnen onze chiropractoren aanraden om HTS-software aan te schaffen en hiermee thuis op de computer te oefenen. Met deze software voor ogen kan heel gericht worden getraind op convergentie en divergentie en van het 3D zien. Uit de praktijk blijkt dat oogtraining met deze software kan bijgedragen aan het verminderen van hoofdpijn. Deze behandeling is dan ook aan te raden voor hoofdpijn en/of migraine.

Laat je adviseren door onze professionals

Heb je last van hoofdpijn en denk je dat er sprake is van overbelasting van je ogen of van vermoeide ogen? Vul dan de vragenlijst in, zodat wij voor je kunnen beoordelen of een oogtraining zinvol is. Natuurlijk ben je ook altijd welkom om contact met ons op te nemen over de manieren voor het verhelpen van hoofdpijn. Neem contact met ons op via 0341 – 46 05 45 of door het klikken op onderstaande button. Ons team in Harderwijk, niet ver van Apeldoorn, adviseert je graag over de juiste behandeling voor migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.


Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.