Heb je last van draaiduizeligheid, hoofdpijn of andere klachten en denk je dat dit ligt aan BPPD? Dan is het goed om je hierover te laten informeren. Bij Chiropractie Harderwijk in Harderwijk zijn wij gespecialiseerd in het vaststellen en de behandeling van diverse soorten draaiduizeligheid, zoals BPPD/BBPV. Ook wanneer je last hebt van duizeligheid en evenwichtsproblemen, kunnen wij vaststellen of je eventueel te maken hebt met een evenwichtsstoornis.

BPPD en draaiduizeligheid

De duur van draaiduizeligheid wanneer je jouw hoofd beweegt, kan variëren van een aantal seconden tot enkele minuten. De kans bestaat dat dit te maken heeft met Benigne Paroxysmale Positionele Draaiduizeligheid, ook wel BPPD genoemd. BPPD is een verstoring van een van de twee evenwichtsorganen en leidt tot acute duizeligheid bij bepaalde bewegingen van het hoofd en kan leiden tot evenwichtsproblemen. Een synoniem voor deze draaiduizeligheid is BPPV, Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo. Naast duizeligheid kun je ook last hebben van:

  • Een misselijkheid gevoel
  • Flauwvallen
  • Overgeven
  • Verstoring van het zien

Wij hebben ruime ervaring opgedaan in het behandelen van mensen met BPPD/BPPV. Wij onderzoeken of je draaiduizeligheid een vorm van BPPD/BPPV is en stemmen daar de behandeling van je hersenen op af. Wekelijks komen wij nog mensen tegen bij wie een onjuiste diagnose is gesteld. De juiste diagnose van draaiduizeligheid en een passende behandeling bieden, leiden in veel gevallen tot een vermindering van de klachten van duizeligheid en evenwichtsproblemen.

De diagnose en klachten van draaiduizeligheid

BPPD is onschuldig van aard, maar de klachten zijn daardoor niet minder vervelend. Als je BPPD hebt, loop je meer risico’s in het verkeer en op vallen. Het kan spontaan ontstaan, maar ook als gevolg van een ongeval zoals bij een whiplash of hersenschudding. BPPV is duidelijk te herkennen en is een erkende diagnose. Toch wordt de diagnose vaak gemist. Dit is vervelend, want niet-behandelde BPPD draaiduizeligheid kan leiden tot hogere spanning van de nekspieren, wat weer kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn en/of migraine. Soms lopen mensen met BPPD jaren rond met klachten, zoals duizeligheid en evenwichtsproblemen, en kunnen in het ergste geval zelfs niet zelfstandig over straat. Vestibulaire training kan je helpen om klachten te verminderen.

De oorzaken van BPPV

Bij BPPD zijn kristalletjes in een deel van het evenwichtsorgaan (Otoconia) losgeraakt en terechtgekomen in één van de halvemaanvormige kanalen. Kleine haartjes aan de rand van deze kanalen registeren bewegingen in ons hoofd. Deze haartjes worden in beweging gebracht door vloeistof in de kanalen. Ons evenwicht is afhankelijk van deze informatie. Wanneer otoconia zijn losgeraakt, is de afstemming verstoord en kan er een evenwichtsstoornis ontstaan. De losraking veroorzaakt een gevoel van intense draaiing waarbij het vaak ook lijkt alsof de wereld heen en weer beweegt of draait. In geval van BPPD verdwijnen deze symptomen na enkele seconden tot enkele minuten, nadat de vloeistof tot stilstand is gekomen. Duizeligheid en evenwichtsproblemen treden veelal op bij:

  • Achterover gaan liggen en omdraaien in bed;
  • Voorover bukken en overeind komen;
  • Plotselinge draaibewegingen;
  • De nek naar achteren bewegen en nek draaien.

Wij helpen je graag om te voorkomen dat er een evenwichtsstoornis ontstaat.

Laat je door ons informeren over een eventuele evenwichtsstoornis

Bij Chiropractie Harderwijk bieden wij diverse behandelingen voor draaiduizeligheid en balansproblemen. Door specifieke repositioneringsmanoeuvres uit te voeren verdwijnen de klachten in 70 tot 90 procent van de gevallen binnen een tot drie behandelingen. Vaak zijn er toch nog wat restklachten die met BPPD/BPPV samengaan, zoals een stijve nek, hoofdpijn, duizeligheid of evenwichtsproblemen. Ook hierbij helpen onze professionals je graag. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel dan naar 0341 – 46 05 45.


Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.