Heb je een hersenschudding opgelopen en wil je jouw herstel spoedig laten verlopen? Of vermoed je dat je een herenschudding hebt en wil je weten wat hiervan de restverschijnselen zijn? Het merendeel van de mensen met een hersenschudding herstelt hiervan goed. 15 tot 30 procent van de mensen blijft echter last houden van restverschijnselen. Lees daarom hier alles over de behandeling voor en het herstellen van een hersenschudding via Chiropractie Harderwijk in Harderwijk.

Wat is een hersenschudding en hoe herstel je ervan?

Onderzoek toont aan dat het brein van mensen met een hersenschudding tijdelijk anders werkt. Dit geldt tevens voor mensen met een whiplash. Er is sprake van letsel in het centrale zenuwstelsel en door de klap die het hoofd heeft ontvangen zijn er zenuwcellen kapotgegaan. Meestal is dit microscopisch van aard, waardoor dit niet direct is te zien op een MRI. Als er sprake is van een bloeding dan is dit wel te zien en hebben we het over een hersenkneuzing. De zenuwcellen zijn bij een hersenschudding van slag en gemakkelijk overprikkeld door zaken zoals door licht en geluid. Om te herstellen van een hersenschudding moet het lichaam dus voldoende rust krijgen.


Wanneer we het hoofd flink stoten krijgen de hersenen een behoorlijk klap te verduren. Letterlijk een hersenschudding


De restverschijnselen van een hersenschudding

Na de behandeling van een hersenschudding kun je last blijven houden van de zogenoemde restverschijnselen. Problemen die door een hersenschudding kunnen ontstaan zijn onder andere:

  • Problemen met concentratie
  • Problemen met het geheugen
  • Problemen met de motoriek
  • Evenwichtsproblemen
  • Duizeligheid (BPPD)
  • Problemen met lezen en leren
  • Niet goed scherp zien
  • Afwijkingen aan oogbewegingen

Bij onze praktijk onderzoeken we je om een volledig beeld te krijgen van je klachten en geven je de behandeling die aansluit bij je klachten.

Ons advies om te herstellen van een hersenschudding

Het eerste advies direct na het incident is nog steeds: rust. Als je te snel weer van alles doet, kan dit vervelende gevolgen hebben op de lange termijn. Het herstellen van een hersenschudding heeft dan ook tijd nodig. Het kan ook verstandig zijn om je voeding aan te passen en bepaalde voedingssupplementen te nemen, om de schade zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het na één tot twee weken rust, afhankelijk van de persoon, belangrijk om actief te werken aan herstel. Onze hersenen zijn te trainen, net als onze spieren. Daarom bestaat de behandeling van de gevolgen van een hersenschudding uit het actief trainen van de hersenen. Hoe groot de kans op het volledig herstellen van een hersenschudding is, hangt af van de mate van beschadiging. Het herstellen van de hersenen is echter te bevorderen met gerichte training, gebruik van voedingssupplementen en het ontzien van je hersenen, dus niet overbelasten.

De behandeling van een hersenschudding

Voordat we je gaan behandelen in onze praktijk, is het belangrijk dat we weten welke invloed de hersenschudding heeft gehad en wat er misschien nog meer aan de hand is. Een ongeluk beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd: ook de hersenstam en de wervelkolom zijn dikwijls betrokken. Door gedegen neurologisch onderzoek kunnen we goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Wanneer we die geïdentificeerd hebben, kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Daarin proberen we zoveel mogelijk te meten, denk hierbij aan oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid, zodat we het herstel zo objectief mogelijk kunnen volgen.

Neem contact met ons op voor een afspraak

Met de werkwijze van Chiropractie Harderwijk komen we ook jaren na het ongeval nog tot verbetering. Door het succes van deze aanpak krijgen we regelmatig verwijzingen van chiropractors en fysiotherapeuten voor mensen met klachten door een hersenschudding. Wil je weten wat ons team voor jou kan betekenen voor het herstellen van je hersenschudding? Neem dan telefonisch contact op met ons team in Harderwijk door te bellen naar 0341 – 46 05 45 of klik op de onderstaande contactknop.


Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.