BPPD draaiduizeligheid

Heb je korte tijd last van draaiduizeligheid als je je hoofd beweegt? Dit kan van enkele seconden tot enkele minuten duren. Dan bestaat de kans dat dit te maken heeft met Benigne Paroxysmale Positionele Draaiduizeligheid (BPPD). Dit is een verstoring van het evenwichtsorgaan die leidt tot acute duizeligheid bij bepaalde bewegingen.

Naast duizeligheid kun je ook last hebben van:

  • misselijkheid gevoel
  • flauwvallen
  • overgeven
  • verstoring van het zien

Wij onderzoeken of je duizeligheid een vorm van BPDD is en stemt daar de behandeling op af.

BPPD: diagnose en klachten

BPPD is onschuldig van aard, maar de klachten zijn heel vervelend. Bovendien is het een veelvoorkomende klacht. Als je BPPD hebt loop je meer risico’s in het verkeer en op vallen. BPPD kan spontaan ontstaan, maar ook als gevolg van een ongeval, zoals bij een whiplash of hersenschudding.

BPPD is duidelijk te herkennen en een erkende diagnose. Toch wordt de diagnose vaak gemist. Vervelend, want niet-behandelde BPPD kan leiden tot hogere spanning van de nekspieren, wat weer kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn of migraine. Soms lopen mensen met BPDD jaren rond met klachten en kunnen in het ergste geval niet zelfstandig over straat omdat er niet de juiste diagnose is gesteld.

De afgelopen 10 jaar hebben wij ruime ervaring opgedaan in het behandelen van mensen met BPDD. Vaak komen we het wel een paar keer per week en zeker per maand tegen, zonder dat de juiste diagnose gesteld is! De juiste diagnose en de daarbij horende behandeling leiden in veel gevallen tot een vermindering van de klachten.

Oorzaken van BPPD

Bij BPPD zijn gehoorsteentjes (Otoconia) losgeraakt van het evenwichtsorgaan en terechtgekomen in één van de halvemaan-vormige kanalen. Kleine haartjes aan de rand van deze kanalen registeren bewegingen in ons hoofd. Deze haartjes worden in beweging gebracht door vloeistof in de kanalen. Het evenwicht is afhankelijk van deze informatie. Wanneer de vloeistof is verontreinigd en de gehoorsteentjes zijn losgeraakt, is de afstemming verstoord. Dit veroorzaakt een gevoel van intense draaiing. Dit gevoel verdwijnt na enkele seconden tot enkele minuten, nadat de vloeistof tot stilstand is gekomen.

Duizeligheid treedt veelal op bij:

  • achterover gaan liggen en omdraaien in bed;
  • voorover bukken en overeind komen;
  • plotselinge draaibewegingen;
  • nek naar achteren bewegen en nek draaien.

Wat doen wij?

Door specifieke “repositioneringsmanoeuvres” uit te voeren verdwijnen de klachten in 70-90% van de gevallen binnen 1-3 behandelingen. Vaak zijn er toch nog wat restklachten die met BPPD samengaan zoals een stijve nek. Dit kan ook hoofdpijn geven. Ook hier kunnen wij mee helpen.


Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.